https://spv.fi/teema/katsastus/

Katsastetulla veneellä veneilet turvallisesti yhdessä nauttien.

Veneen vuosikatsastus tehdään vuosittain ennen kesäkuun loppua. Tämän lisäksi veneeseen on tehtävä peruskatsastus vähintään joka viides vuosi.


Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi, sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös vaatia peruskatsastusta aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet ja moottori. Huomioi että venettä, joka saapuu seuraan kesken kauden, ei tarvitse nostaa runkokatsastusta varten, vaan se tehdään seuraavan talvehtimisen yhteydessä.


Vuosikatsastus tehdään joka vuosi ennen kesäkuun loppua veneen ollessa purjehdusvalmiina, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet sekä mahdolliset seuran ja liiton painopistealueiksi määräämät kohdat. Samalla veneenomistajalla on mahdollisuus kysellä katsastajalta neuvoa koskien veneen turvallisuutta ja ylläpitoa.


Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa. Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla. Tällöin veneen omistaja on velvollinen toimittamaan katsastusasiakirjat oman seuran rekisteriin.

Olethan siis yhteydessä katsastajaan, kun haluat tiedustella katsastuksesta.


Katsastajat:

Hannu Saahko 044 982 6229

Toni Helttunen 0400 570 881

Sovithan peruskatsastuksen erikseen ennen vesille laskua.

Kevään 2024 vuosikatsastukset tehdään 4.6.


Vuosikatsastusmaksu on 25€.

Valmistautuessasi veneen katsastukseen voit tarkistaa vaatimukset Katsastuskohteet ja varusteet listasta.


KATSASTUSSÄÄNNÖT 2023:


Yleisin katsastettava luokka seurassamme on:


Katsastusluokka 3: Saaristo


Saaristoon ja sisävesille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet.


Moottoriveneet


Veneen on oltava rakenteeltaan saaristokäyttöön soveltuva joko kajuutallinen tai HT-vene, jossa on yö­py­mis­mahdollisuus tai runkopituudeltaan vähintään 5 metriä, jonka koneteho on vähintään 35 kW. Yöpymistilat pitää voida sulkea sade- tai roiskevesitiiviiksi kuomulla tai jollain muulla menetelmällä. Ulkolaidoitukseen tehtyjen ilma- ja muiden aukkojen on oltava rungon puolivälin perän puolella ja siten sijoitettuja, ettei vesi pääse niistä sisätiloihin. Perämoottorikaivon on oltava rakenteeltaan sellainen, ettei vesi pääse sieltä veneeseen. Kaapeli- ja letkuläpivientien on oltava tiiviit.